Od ziarenka do bochenka
Dnia 25 IX 2014r. uczniowie kl. III c i III d wraz z wych. Marią Benysek i Dorotą Wieczorek
uczestniczyli w zajęciach dydaktycznych w Karczmie Taberskiej w Janowcu poświęconych tradycji
Wszyscy zostali przywitani po staropolsku – chlebem i solą. Podczas lekcji dzieci
rozpoznawały rodzaje zbóż, poznawały zawody związane z etapami powstawania chleba oraz tradycje
i zwyczaje ludowe Babimojszczyzny, uczyły się przyśpiewek ludowych. Dowiedziały się jak wiele
trudu potrzeba, aby chleb mógł gościć w ich domach. Największą atrakcją było samodzielne
wyrobienie bochenków z ciasta chlebowego a potem ich upieczenie. Dzieci uczyły się również
kulturalnego zachowania w restauracji, poznawały zasady savoir-vivre’u oraz prawidłowo nakrywały
do stołu. Właścicielka karczmy p. Jolanta Taberska ugościła dzieci smaczną zupą pomidorową i
Dzieci zgodnie stwierdziły, że nauczyły się wiele. Był czas na naukę, pracę i zabawę.
Wszyscy na długo zapamiętają zapach chleba unoszący się w karczmie, gościnność i serdeczną
atmosferę stworzoną przez właścicieli gospodarstwa.
W drodze powrotnej uczniowie zobaczyli jeszcze Port Lotniczy Zielona Góra mieszczący się
w Nowym Kramsku.
[nggallery id=437]