Od ziarenka do bochenka

6 października 2014

Dnia 25 IX 2014r. uczniowie kl. III c i III d wraz z wych. Marią Benysek i Dorotą Wieczorek

uczestniczyli w zajęciach dydaktycznych w Karczmie Taberskiej w Janowcu poświęconych tradycji

Wszyscy zostali przywitani po staropolsku – chlebem i solą. Podczas lekcji dzieci

rozpoznawały rodzaje zbóż, poznawały zawody związane z etapami powstawania chleba oraz tradycje

i zwyczaje ludowe Babimojszczyzny, uczyły się przyśpiewek ludowych. Dowiedziały się jak wiele

trudu potrzeba, aby chleb mógł gościć w ich domach. Największą atrakcją było samodzielne

wyrobienie bochenków z ciasta chlebowego a potem ich upieczenie. Dzieci uczyły się również

kulturalnego zachowania w restauracji, poznawały zasady savoir-vivre’u oraz prawidłowo nakrywały

do stołu. Właścicielka karczmy p. Jolanta Taberska ugościła dzieci smaczną zupą pomidorową i

Dzieci zgodnie stwierdziły, że nauczyły się wiele. Był czas na naukę, pracę i zabawę.

Wszyscy na długo zapamiętają zapach chleba unoszący się w karczmie, gościnność i serdeczną

atmosferę stworzoną przez właścicieli gospodarstwa.

W drodze powrotnej uczniowie zobaczyli jeszcze Port Lotniczy Zielona Góra mieszczący się

w Nowym Kramsku.

[nggallery id=437]

Samorząd Uczniowski

Gazetka Szkolna

Matematyka bez granic

SOS Siatkarski Ośrodek Szkolny

Certyfikaty

Alarm Smogowy