Wycieczka kl. IIIh i IIIf

30 października 2017

26 października uczniowie klas IIIh i IIIf

wraz z wychowawczyniami uczestniczyli w warsztatach przetworów owocowo-warzywnych. Warsztaty odbyły się w Karczmie Taberskiej w Janowcu. W Akademii Cioci Joli dzieci najpierw poznały teorię o sposobach przechowywania warzyw i owoców. Następnie obrały i pokroiły jabłka, śliwki oraz dynie, aby w wielkim kotle usmażyć jesienne konfitury. Mieszając tzw. bocianem wszystkie składniki, pod okiem Cioci Joli dodały cukier, cynamon z wanilią. Oczekując na konfitury uczniowie tańczyli, śpiewali i bawili się w rytm regionalnych przyśpiewek i pląsów, a także karmili wiejskie zwierzęta. Na koniec był obiad, a na deser pyszne, pachnące i zdrowe konfitury. Było sielsko, wiejsko i zdrowo! Każdy z uczestników warsztatów poznał tajny przepis na zdrowe konfitury!

Mariola Madejska

Liliana Merdas

Samorząd Uczniowski

Gazetka Szkolna

Matematyka bez granic

SOS Siatkarski Ośrodek Szkolny

Certyfikaty

Alarm Smogowy